Skip to main content

Uit een recent onderzoek van ANWB Zakelijk blijkt dat maar liefst een derde van de Nederlandse ondernemers nog geen interesse heeft in de overstap naar een elektrische auto. Ondanks de groeiende populariteit van elektrisch rijden en de vele voordelen die het met zich meebrengt, blijven veel ondernemers voorlopig trouw aan hun benzine- of dieselvoertuigen. Belangrijke redenen die uit het onderzoek kwamen zijn de prijs en de actieradius van elektrische auto’s. Het onderzoek omvat de antwoorden van 633 Nederlandse ondernemers, zowel ZZP’ers als MKB’ers. Ruim 35% van de ondernemers gaf aan dat zij nog geen mogelijkheid zien om over te stappen op elektrische auto’s.

Waarom ondernemers elektrisch rijden niet zien zitten

Ondernemers gaven veelal dezelfde redenen als particulieren. Zo vindt 69% van de ondernemers de aanschafprijs van elektrische auto’s te hoog, 57% vindt de actieradius onvoldoende, 29% vindt dat er te weinig openbare laadpunten zijn en 26% heeft zorgen over de levensduur van de accu in elektrische auto’s. ANWB Zakelijk geeft aan dat de ontevredenheid over de actieradius niet overeenkomst met de daadwerkelijke behoeftes; ongeveer 50% van de ondernemers geeft namelijk aan dat ze 50km per dag rijden. ANWB Zakelijk gaat er vanuit dat deze ondernemers niet iedere dag willen laden en dat ze, net zoals het tanken, slechts 1 à 2 keer per week willen laden.

Elektrische bedrijfsbussen blijken nog minder aantrekkelijk dan auto’s

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 61% van de ondernemers een elektrische bedrijfsbus op korte termijn niet ziet zitten, terwijl dit voor personenauto’s slechts 31% is. ANWB Zakelijk geeft aan dat er veel vooroordelen zijn over elektrische (bedrijfs)bussen. Ondernemers denken bijvoorbeeld dat elektrische bussen minder ruimte bieden. Dieselrijders hebben het minste vertrouwen in elektrische aandrijving; ruim 57% denkt dat het niet mogelijk is om op korte termijn over te stappen. Van de benzinerijders is dit 34%. Hybride rijders zijn aanzienlijk minder negatief; slechts 25% sluit elektrisch rijden uit.

Informeer naar de mogelijkheden en voordelen

ANWB Zakelijk adviseert om zeker naar de mogelijkheden binnen de sector van je bedrijf te kijken omtrent elektrische aandrijving. Wees voorbereid op de toekomst en anticipeer alvast op je uitgaven. Wil jij bijvoorbeeld de ecologische voetafdruk van je bedrijf verkleinen, streef je naar een zero-emission bedrijf of wil je gewoon goed voorbereid zijn op de toekomst? Wil jij je wagenpark verduurzamen, maar weet je niet goed hoe je dit financiert of waar je moet beginnen? Finbrokers helpt jou.

Financiering aanvragen