Het Financieel Dagblad publiceerde onlangs een artikel over MKB bedrijven die de zoektocht naar een financiering staken. Veel MKB bedrijven hebben advies en begeleiding nodig bij een financieringsvraagstuk. Echter zijn bankfilialen vaak gesloten, onder andere door digitalisering. Veel MKB ondernemers wachten. het eindoordeel van hun financieringsaanvraag niet eens af. Bij Finbrokers doen we het graag anders. Jij vertelt ons waarom je een financiering nodig hebt en wij bekijken of deze aanvraag haalbaar is. Als jouw aanvraag haalbaar is dan lever je een aantal documenten aan, en wij regelen de rest. Wij ontzorgen jou, zodat jij je kunt blijven richten op je onderneming.
Waarom wordt de zoektocht naar financiering gestaakt?
MKB ondernemers in Nederland blijken veel sneller af te haken dan MKB ondernemers in onze buurlanden. In Nederland is de zoektocht naar en de processen van financiering veel ingewikkelder, zijn leningen duurder en is de kans op afwijzing vele malen groter. In vergelijking met andere landen staken Nederlandse MKB ondernemers de zoektocht naar een financiering 40% vaker. De grootste reden is dat ze toch een afwijzing verwachten. Vaak weten ondernemers niet waar ze moeten beginnen, of ze zien door de bomen het bos niet meer. Dat komt doordat er onvoldoende financiële kennis is. Ondernemers zijn aangewezen op advies, veelal van bankfilialen. Nederland heeft echter de minste bankkantoren van alle buurlanden, waardoor ondernemers geen begin hebben en de zoektocht staken. Als een ondernemer wel door de aanvraag heen komt, krijgen ze vaak nog steeds geen financiering. Bijna de helft van de financieringsaanvragen worden afgewezen door de Nederlandse Banken. Banken zijn terughoudend, kleinere leningen zijn te veel werk en leveren weinig op door de strenge Nederlandse regelgeving.
Nederland heeft, ten opzichte van buurlanden, weinig tot niets geïnvesteerd in een ecosysteem en een voor MKB financieringen. Zo heeft Frankrijk de BpiFrance en Duitsland de KfW. Bovendien is er voldoende informatievoorziening en zijn de processen voor een financieringsaanvraag veel makkelijker. Sterker nog, het aantal banken dat zakendoet met MKB in Nederland is het laagste in heel Europa. Dat komt doordat kleine ondernemers hun kredietwaardigheid vaak minder goed kunnen aantonen. Hierdoor moeten geldverstrekkers zelf kosten maken om de risico’s te berekenen.
Alternatieve geldverstrekkers voor je financieringsaanvraag
Nederland heeft weinig borgstellingen die de risico’s beperken voor geldverstrekkers. Wij hebben alleen de Borgstelling MKB-kredieten, en die is ook nog eens veel beperkter dan in andere landen. MKB ondernemers die geen lening krijgen via de bank zijn aangewezen op andere geldverstrekkers zoals leasemaatschappijen, factoringbedrijven, crowdfunding of zelfs vermogenden. Echter weten ondernemers hier onvoldoende van en dan wordt de zoektocht dus gestaakt. Bij Finbrokers beschikken we over een groot netwerk van geldverstrekkers en MKB bedrijven die elkaar helpen.
Finbrokers werkt niet alleen met bancaire leningen, maar wij beschikken ook over een platform met vijf leasemaatschappijen, ruim 50 investeerders en diverse crowdfunding partners. Zo zorgen we er voor dat jij de juiste financiering vindt voor jouw onderneming. Om je alvast op weg te helpen geven wij je zes tips voor jouw financieringsaanvraag!