Skip to main content

Investeren in winkelvastgoed

Terwijl de vastgoedmarkt enkel negatief wordt weerspiegeld in de media, vertellen wij je graag waarom winkelvastgoed nog wél interessant is. In de winkelstraten wordt nog steeds goed geld verdiend. Daar waar online shoppen zeker makkelijk is, blijven de fysieke winkels nog steeds erg aantrekkelijk. Wij hebben vier aandachtspunten voor je geïdentificeerd.

1. Locatie is key!

De allerbelangrijkste voor ieder vastgoedobject: de locatie. En bij winkelvastgoed is dat nog nét wat belangrijker; de looproutes van winkelend publiek hebben een hele grote invloed op de prestaties van de winkel. Tegenwoordig wordt de relatieve drukte van een locatie verdeeld in verschillende categorieën: A1, A2, B en C. Hierbij is A1 de beste locatie met een drukte-index van 75% tot 100%; dat wil zeggen dat 75-100% van de bezoekers deze locatie passeert. Typische A-locaties zijn te vinden in de binnenstad; de hoogste huren en de laagste leegstand. Gedurende de economische cycli blijft deze A1-locatie altijd in trek.

2. De transitiefase

We benoemden het al kort, maar het winkelgedrag is veranderd: het online shoppen is tegenwoordig erg makkelijk, en factoren zoals beleving, service, klantvriendelijkheid en sociale ontmoetingen zijn steeds belangrijkere onderdelen van de winkelervaring. Tijdens de transitiefase gaan veel bedrijven failliet; de ondernemingen die zich niet aanpassen aan deze veranderende winkelervaring. Ondernemers die blijven vernieuwen, concepten ontwikkelen en die de klant centraal stellen zijn de winnaars van de winkelstraat. Zij weten bovendien de online en offline wereld te combineren. Dus ja, het winkelgedrag verandert, maar de winkels die zich aanpassen bijven winnaars.

3. Prijzen en rendement

De afgelopen jaren hebben (huur)prijzen erg onder druk gestaan. Daar waar waarderingen van winkelvastgoed zijn gedaald is het bruto aanvangsrendement (BAR) in de gehele markt gestegen; de huuropbrengsten ten opzichte van de koopsom. De bar is inmiddels gestegen van 5% tot gemiddeld 8%. Bovendien stabiliseren de huurprijzen weer en zijn winkeliers in staat om een relatief gezonde omzet te behalen. In de meeste gevallen ligt de huurprijs voor winkelvastgoed tussen de 9% en 13% van de omzet. Dat is een uitstekende basis voor winst en groei.

4. Complementariteit en spreiding

Vastgoed geeft stabiele opbrengsten, is waardevast, inflatievolgend en is bovendien een goede aanvulling op aandelen. Net zoals bij aandelen is spreiding erg belangrijk in vastgoed. Het rendement-/risicoprofiel van winkelvastgoed is een mooie aanvulling op woningen of bedrijfshallen. Door te investeren in verschillende vastgoedobjecten zorg je voor spreiding op verschillende levels: geografisch, leegstandsperiodes, risico, etc.).

Durf jij contrair te denken? Dan is jouw tijd aangebroken. Daar waar hogere rentes en belastingen en winkelfaillissementen zorgen voor druk bij andere investeerders, kunnen zich interessante aankoopkansen voordoen voor vastgoedbeleggers die weten waar ze op moeten letten.

Vastgoed financieren via Finbrokers

Finbrokers is jouw financieel expert in vastgoedfinancieringen. Wil jij graag investeren in vastgoed? Van winkelvastgoed tot woningen en bedrijfshallen, wij helpen jou met de juiste financiering: haalbaar én betaalbaar. Twijfel je of een vastgoedobject goed binnen jouw portefeuille past, en wat er mogelijk is aan financiering? Wij vertellen je graag meer tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Na een kennismakingsgesprek kijken we naar de haalbaarheid van jouw financieringsaanvraag. Na deze haalbaarheidsanalyse is 97% van de financieringsaanvragen succesvol; wij stellen een financieringsmemorandum op, benaderen de juiste financiers en halen de beste deal uit de markt die past bij jouw financieringsbehoefte. Wil je jouw financieringsaanvraag zo soepel mogelijk laten verlopen? Wij geven je alvast 6 tips voor die financieringsaanvraag!

Transformatie
Financiering aanvragen