Skip to main content

De inflatie van de afgelopen jaren is meer dan gehalveerd, en zeker over het hoogtepunt heen. Echter heeft Nederland nog steeds te maken met hoge inflatie. In september 2022 was deze nog 14,5%. In juli 2023 is de Nederlandse inflatie gemeten op 4,6%. Maar wat betekent dat voor de verschillende rentes die we in Nederland hanteren? Wat zijn de verwachtingen voor de rentes? Finbrokers legt het uit.

De verschillende rentes

Er zijn veel verschillende soorten rentes. Zo houdt de ING rekening met de zogeheten ECB rente, de Euribor, en de rente voor Nederlandse staatsobligaties. Daarnaast houden we bij Finbrokers ook hypotheekrentes en andere types rente in de gaten.

De ECB rente is de rente waartegen de Europese Centrale Bank geld uitleent aan commerciële banken binnen Europa. Zo beheerst de ECB het monetaire beleid en controleert het economische activiteiten binnen het eurogebied. De rentes van Nederlandse Grootbanken zoals ING zijn dus onder andere afhankelijk van de vastgestelde ECB rente.

De Euribor, ofwel de Euro Interbank Offered Rate, is het rentetarief dat banken hanteren wanner ze elkaar euro’s lenen binnen de Europese interbancaire markt. Deze rente wordt dagelijks vastgesteld door een panel van Europese Banken. Er zijn verschillende looptijden voor de Euribor-rente. De Euribor wordt vaak gebruikt als basisrente bij het vastellen van de rente voor financiële producten zoals leningen, hypotheken en spaarrekeningen.

Wat gebeurt er met de rente?

Veel bedrijven, vooral in de voedingsindustrie, zien een stijgende omzet ondanks de inflatie. Toch zijn boodschappen nog niet veel goedkoper geworden. Vanaf 2 augustus 2023 wordt de ECB rente voor de negende keer in één jaar tijd verhoogd, ditmaal tot een recordhoogte van 3,75%. Dit om de economie te stimuleren en de inflatie te verlagen tot ongeveer 2%. Een lagere rente maakt geld lenen bijvoorbeeld aantrekkelijker, waardoor investeren, lenen en uitgaves doen aantrekkelijker wordt.

Onderstaande tabel, afkomstig van ING, laat zien wat de voorspelling is voor diverse rentes in 2024 ten opzichte van de afgelopen jaren.

ING raming vd rentes t/m 2024(Bron: ING)

Wat moet ik nu doen?

Weet je niet zo goed wat je vervolgstappen zijn als de rente verder wordt verlaagd? Finbrokers helpt jou met het investeren van je geld op de juiste manier, of met het vinden van de juiste financiering voor jouw groeiplannen. Wij kijken samen met jou naar toekomstbestendige en haalbare groeiplannen die betaalbaar blijven.

Financiering aanvragen