Als ondernemer is het hebben van een gezonde cashflow essentieel voor het succes van je bedrijf. Helaas kunnen langzame betalingen van klanten of uitstaande facturen je financiën verstoren en je groei belemmeren. Factoring is een financiële dienst die speciaal is ontworpen om ondernemers te helpen bij het beheren van hun cashflow. Factoring wordt steeds populairder. In 2022 hebben MKB bedrijven maar liefst €163 miljard omzet overgedragen aan factoringmaatschappijen. Dat betekent een groei van 24% ten opzichte van 2021. Deze groei is zichtbaar in alle sectoren; de sterkste groei vinden we in de groothandel (+27%), industrie (+26%) en transport (+14%).
Wat is Factoring?
Factoring is een vorm van financiële dienstverlening waarbij een onderneming zijn openstaande facturen verkoopt aan een externe partij. Deze factor betaalt de ondernemer een bepaald percentage van het factuurbedrag onmiddellijk uit, meestal tussen de 70% en 90%, afhankelijk van de overeenkomst. De factor neemt vervolgens de verantwoordelijkheid op zich voor het innen van het volledige factuurbedrag van de klant. Zodra de klant het factuurbedrag heeft betaald, ontvangt de ondernemer het resterende bedrag, minus een afgesproken vergoeding voor de dienst. Zo verbeter je als ondernemer je liquiditeitspositie.
Het proces van factoring bevat vier stappen. De eerste stap is factuurindiening; de ondernemer dient de openstaande facturen in bij de factoringmaatschappij voor goedkeuring. Na goedkeuring van de facturen krijgt de ondernemer direct een vooraf afgesproken percentage van het factuurbedrag uitbetaald; de voorfinanciering. De derde stap is het incassoproces van de factoringmaatschappij; de factor neemt het innen van de facturen over en neemt contact op met de klanten om betaling te verkrijgen. Tot slot volgt de restbetaling voor de ondernemer. Zodra de klant het volledige factuurbedrag heeft betaald, ontvangt de ondernemer het resterende bedrag minus de afgesproken kosten.
De voor- en nadelen voor ondernemers
Factoring biedt tal van voordelen, maar heeft ook een aantal nadelen. Deze zul je zelf moeten afwegen voor je bedrijf. Het belangrijkste voordeel is dat jouw bedrijf een verbeterde cashflow heeft; factoring biedt onmiddellijke liquiditeit, waardoor jij je lopende kosten kunt dekken en je bedrijf soepeler kunt laten draaien. Daarnaast zorgt een verbeterde liquiditeitspositie voor snellere en betere toegang tot financiële middelen en het geeft je een betere positie wanneer je financiering nodig hebt. Ook bespaar je waardevolle tijd en middelen met het outsourcen van je incasso, waardoor je meer tijd hebt om te bouwen aan je ondernemen. Tot slot is het belangrijk om te weten dat factoring geen lenen is; het is een vooruitbetaling op bestaande vorderingen. Dat betekent dat je geen schulden hoeft aan te gaan, of activa als onderpand hoeft te geven.
Nadelen van factoring zijn onder andere de extra kosten die je maakt. Deze kosten zijn vaak een percentage van het factuurbedrag, wat duurder kan zijn dan traditionele financieringsmethoden. Daarnaast kan factoring van invloed zijn op je klantrelaties; sommige klanten kunnen het onprettig vinden om rechtstreeks aan een externe partij te betalen. Ten derde kunnen niet alle facturen worden gefactored. Factoringmaatschappijen hebben criteria en zullen sommige facturen afwijzen, waardoor je als bedrijf zijnde beperkt kunt worden. Tot slot kan het gebruik van factoring door externen worden gezien als teken van financiële moeilijkheden, wat weer een negatieve invloed heeft op de perceptie van je bedrijf bij klanten en partners. Echter is het bij sommige factoringmaatschappijen ook mogelijk om te communiceren vanuit je eigen bedrijf.
Meer informatie over factoring bij Finbrokers
Factoring kan dus een waardevol hulpmiddel zijn voor ondernemers om de liquiditeitspositie te verbeteren, en financiële flexibiliteit te vergroten. Het biedt directe toegang tot liquide middelen zonder schulden aan te gaan, maar het brengt ook kosten met zich mee en kan invloed hebben op klantrelaties en percepties. Voordat je voor factoring kiest, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen naar verschillende factoringmaatschappijen en hun voorwaarden om te bepalen of het geschikt is voor jouw bedrijfssituatie. Bij Finbrokers hebben wij dat al voor je gedaan. Wij vertellen je graag meer over onze partners tijdens een vrijblijvend gesprek. Neem gauw contact met ons op voor de mogelijkheden!