Skip to main content

De waarde van winkels en kantoren is gekelderd met tientallen procenten en de huizenmarkt stagneert nog steeds. De vastgoedmarkt is in de greep van onzekerheid. Stijgende rentes en aanhoudende inflaties zorgen ervoor dat we blijven afwachten waar de markt naartoe gaat. Daar waar verkopende partijen nog zo veel mogelijk geld willen verdienen, wil de kopende partij het nog wat goedkoper, waardoor de handel stagneert totdat er een nieuwe balans is.

Commercieel vastgoed: wat is er aan de hand?

Door diverse rentestijgingen en toenemende druk van de overheid is de financierbaarheid van (commercieel) vastgoed sterk gedaald. In het laatste kwartaal van 2022 lagen de prijzen van commercieel vastgoed al ruim 6,6% onder het niveau van een jaar eerder. Toch houden nog steeds veel verkopers de ‘oude’ marktprijzen aan. Kopers hebben geen interesse, waardoor het aantal transacties ook afneemt.

Annelou de Groot, CEO van Cushman & Wakefield, voorspelt dat de aanhoudende onzekerheid in de vastgoedmarkt ook in 2024 zal blijven duren. Ruim 70% van de handel in vastgoed ligt stil. Ook de ABN AMRO verwacht dat de waarde van commercieel vastgoed in 2024 verder zal dalen; doordat de financierbaarheid daalt wordt het financieren van beleggingen in winkels en kantoorpanden duurder. Vastgoedinvesteerders schrikken van de hoge vastgoedprijzen en de fluctuaties van het afgelopen jaar. De afgelopen jaren is de rente immers erg stabiel gebleven.

waardeontwikkeling vastgoed(bron: ABN AMRO)

Verdere ontwikkelingen in de vastgoed markt

De druk op vastgoedprijzen heeft meerdere oorzaken. Zo is het ‘hybride werken’ fors toegenomen, waardoor de bezettingsgraad van kantoren veel lager ligt dan voor de COVID-19 pandemie. Ook moeten kantoorpanden sinds 1 januari 2023 een energielabel C hebben. Analisten van ABN AMRO zien dat kantoren in buitengebieden en/of een ongunstig energielabel de gevolgen van deze verplichting al merken. Tot slot is de huur van veel bedrijfsruimtes forst gestegen doordat vastgoedinvesteerders de inflatie doorberekenen. Ook de schommelende energieprijzen spelen een cruciale rol in de huurprijzen.

Vastgoed financieren via Finbrokers

Twijfel jij over de aankoop van een nieuw pand of de (ver)bouw van een bestaand pand in 2023 of 2024? Finbrokers helpt jou met de beste oplossing voor jouw toekomstplannen. Finbrokers is jouw expert in vastgoed financiering, wij geven jou blijvend financieel advies. Samen kijken we naar de beste bedrijfsfinanciering voor jouw bedrijfspand en de mogelijkheden voor jouw zakelijke en/of privé omstandigheden. Snel, persoonlijk en gegarandeerd resultaat.

Financiering aanvragen