Skip to main content

In de eerste vier maanden van 2024 gingen er bijna 50% meer bedrijven failliet dan in diezelfde vier maanden in een jaar eerder. Sterker nog, statistiekbureau CBS gaf aan dat er al bijna twee jaar een stijgende trend is in bedrijven die failliet gaan; al sinds mei 2022 is het aantal faillisementen per jaar hoger dan die maand in het voorgaande jaar.

Hoeveel faillissementen zijn dat dan?

In december 2023 was het grootste aantal faillisementen sinds het begin van de coronapandemie, namelijk 385 bedrijven in één maand. Vorige maand zijn er zelfs 402 bedrijven failliet verklaard, inclusief eenmanszaken en instellingen. In maart waren dat er ook al 313.

Is er een patroon te herkennen?

De meeste bedrijven vielen onder de sector ‘Handel’, maar die sector telt ook de meeste bedrijven. Relatief gezien waren de meeste faillisementen in de sector ‘Vervoer en opslag’. Dat zijn bijvoorbeeld taxibedrijven. Ook was er een toename in het aantal faillisementen in de bouw en industrie.

Het is niet bekend in hoeverre deze failliet verklaarde bedrijven een doorstart hebben gemaakt. Vele bedrijven zijn kopje onder gegaan doordat de coronabetaalregeling is stopgezet voor ondernemers die niet voldeden aan de voorwaarden. Ook inflatie speelt een grote rol in de faillisementen.

Finbrokers voor ondernemers

Mogelijke oplossing: stressfinanciering

Bij Finbrokers zijn we gespecialiseerd in stressfinancieringen. Wij zijn in staat om op zeer korte termijn een passende financiering te realiseren; of je nu door de bomen het bos niet meer ziet, of het is twee voor twaalf binnen jouw bedrijf.

Afhankelijk van jouw situatie bepalen wij de beste oplossing en de inrichting van die financiering. Finbrokers helpt bedrijven in financiële crisis aan een stressfinanciering om tijdelijke tekortkomingen op te vangen. Samen met de ondernemer gaan we vervolgens de bedrijfsstrategieën herdefiniëren en een herstructurering in gang zetten. Persoonlijk, snel en met een gegarandeerd resultaat.

Meer over stressfinancieringen
Financiering aanvragen